Inhalt

Peisajul universitar și sfaturi pentru inițierea unei cooperări

Studierende auf dem Gang einer Hochschule.
© DAAD/Himsel/Ausserhofer

Universitățile germane mențin un număr mare de cooperări cu universități din alte state. Aceste acorduri de cooperare promovează schimbul academic de studenți și cadre didactice universitare, precum și realizarea de proiecte științifice comune. Cu toate acestea, există în prezent un mare potențial de extindere pentru crearea de noi cooperări în diverse domenii științifice.

Universitățile germane: parteneri puternici de cooperare

Germania este unul din cele mai atractive centre universitare din întreaga lume. Universitățile germane sunt parteneri recunoscuți în domeniul cooperării, în special datorită potențialului lor de inovare, tradiției și concentrării pe internaționalizare.

Sistemul universitar german este extrem de complex. Există trei tipuri de instituții de învățământ superior: universități teoretice, universități de științe aplicate, cu accent pe cercetare aplicată, și colegii de artă și muzică. Majoritatea universităților sunt finanțate din fonduri publice și sunt supuse supravegherii statelor federale. Informații suplimentare pot fi găsite pe portalul Hochschulkompass.de (informații doar în limba engleză).

Etape pentru inițierea unei cooperări cu instituții de învățământ superior germane

Etapa 1: Definirea obiectivelor de cooperare de către universitatea din străinătate

La începutul cooperării ar trebui stabilite obiectivele acesteia:

 • Departamentele participante, ținând seama de ariile de interes comune între instituția germană și cea străină.
 • Nivelul academic (studenți, cercetare și/sau predare).
 • Obiectivele dorite, precum creșterea numărului de studenți/cercetători germani în cadrul universității străine sau invers, extinderea curriculei prin utilizarea platformelor online ale universităților germane, proiecte comune de cercetare etc.
 • Temeiul care se află la baza contactelor cu universitatea, cum ar fi parteneriate deja încheiate, vizite sau stagii ale studenților, cercetătorilor/cadrelor didactice universitare.
 • Perioada pentru care se stabilește cooperarea.

În cele din urmă, este important să definiți obiective cu fiecare universitate de care sunteți interesați de o colaborare, pentru a putea prezenta un proiect atractiv de cooperare.

Etapa a 2-a: Identificarea potențialilor parteneri de cooperare din Germania

Există diferite posibilități de căutare a unor parteneri de cooperare adecvați. De exemplu, puteți căuta în reviste de specialitate publicații ale cercetătorilor germani din domeniul Dvs. de expertiză, aceasta ducând apoi la un prim contact. În plus, puteți contacta foști bursieri DAAD sau absolvenți ai universităților germane care lucrează în cadrul aceleiași instituții ca Dvs., și să recurgeți la contactul direct al acestora cu mediul academic din Germania.

O altă posibilitate este utilizarea mașinilor de căutare cum ar fi:

 • Hochschulkompass (informații doar în limba engleză): Informații și linkuri despre studiu, cercetare și cooperare internațională din cadrul tuturor universităților de stat și a celor recunoscute de stat din Germania
 • German Research Institutions (GERiT), (informații doar în limba engleză): Registru online de cercetare creat de Fundația Germană de Cercetare (DFG) împreună cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) în cooperare cu Conferința Rectorilor din Germania (HRK). Aici sunt cuprinse peste 23.000 de universități și instituții de cercetare non-universitare germane
 • Study in Germany (informații doar în limba engleză): Portal al DAAD și al Ministerului Federal de Educație și Cercetare (BMBF) cu informații despre oportunități de studiu, adresate studenților străini
 • Research in Germany: Informații pentru promovarea inovației și cercetării în Germania. Oferă o perspectivă asupra sistemului german de cercetare și posibilitățile de finanțare în acest domeniu.

Etapa a 3-a: Contactarea universității germane

 1. Identificarea persoanei responsabile din cadrul biroului de Relații Internaționale, a diverșilor cercetători respectiv cadre didactice universitare cu care se dorește cooperarea sau a decanului facultății dorite.
 2. Elaborarea unui E-Mail în limba engleză sau germană, în care este prezentată instituția străină, se explică interesul pentru cooperarea cu partenerul german și se subliniază obiectivul cooperării.
 3. Menținerea contactului pentru a planifica, printre altele, liniile directoare pentru o cooperare ulterioară.

Găsirea unui program de finanțare

DAAD oferă numeroase posibilități de stabilire și finanțare a cooperării dintre universitățile germane și cele străine, atât la nivel individual cât și instituțional.

Informații suplimentare găsiți accesând baza de date daad.de-Projektförderdatenbank (informații doar în limba germană).

Oferte de programe de studiu ale universităților germane

Start your Academic Career at the University of Würzburg!

A wide range of specialization options and individual design - studying at the Faculty of Business Management and Economics offers you many career prospects.

Informații suplimentare

Truly international – Study at ESB Business School!

Do you want to study in the heart of Germany, Europe’s strongest and most dynamic economy? Come to ESB Business School at Reutlingen University!

Informații suplimentare

Apply to the TUM Global Postdoc Fellowship at Technical University of ...

The TUM Global Postdoc Fellowship is a funding opportunity for external postdoctoral scientists who are currently residing abroad and would like to start their research at TUM. For 24 months, we will ...

Informații suplimentare

Find Your Master’s Program at TUM Campus Heilbronn

Students at TUM Campus Heilbronn receive a high-quality education at the renowned TUM University of Excellence and extensive support services for their studies.

Informații suplimentare

Discover the top-ranked International Master & PhD Programs at RPTU Un...

21 International Master & PhD Programs at RPTU University of Kaiserslautern-Landau Application Deadline: Apr 30 & Oct 31 More information: https://rptu.de/international/home

Informații suplimentare

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Our internationally recognized MBA & Master’s programmes will provide you with the knowledge and tools to conduct business in the global market.

Informații suplimentare

Transform tomorrow: Advance your tech skills for a sustainable world

Study in the center of Germany: Bachelor and master programs designed for real-world impact.

Informații suplimentare

Engineer Your Future for Success!

Fully English-Taught B.Sc. in Mechanical Engineering (International) in Germany’s Engineering Hub Karlsruhe.

Informații suplimentare

English-Taught B.Eng. Industrial Engineering with Work-Integrated Opti...

Are you fascinated by “technology made in Germany“? Would you like to study and put your newly acquired knowledge to practice by working in a company?

Informații suplimentare

Kick-start your future career in Financial Management at Coburg Univer...

If you are interested in management and finance our premium MBA program Financial Management could be just right for you! The program features an optional Dual Degree from UniSC Australia and a Bloomb...

Informații suplimentare

Apply now for the Master’s program in European and International Law (...

Boost your career now and study European & International Law together with students from more than 30 countries.

Informații suplimentare

English-taught Master Programmes in Green and Information Technologies

Study innovative, future- and practice-oriented engineering Master’s programmes in central Germany!

Informații suplimentare

Food Quality and Safety (M.Sc.)

Your master’s degree for a better world! Be a part of our international master’s programme at the Faculty of Life Sciences: Food, Nutrition and Health and apply now!

Informații suplimentare

RheinMain University of Applied Sciences-From Here to Career

Explore practice-oriented programs at Hochschule RheinMain. Shape your future and launch your career in Germany’s economic hub.

Informații suplimentare
1/14

Contact

Captură de ecran a hărții cu locația DAAD indicată