Peisajul universitar și sfaturi pentru inițierea unei cooperări

Studierende auf dem Gang einer Hochschule.
© DAAD/Himsel/Ausserhofer

Universitățile germane mențin un număr mare de cooperări cu universități din alte state. Aceste acorduri de cooperare promovează schimbul academic de studenți și cadre didactice universitare, precum și realizarea de proiecte științifice comune. Cu toate acestea, există în prezent un mare potențial de extindere pentru crearea de noi cooperări în diverse domenii științifice.

Universitățile germane: parteneri puternici de cooperare

Germania este unul din cele mai atractive centre universitare din întreaga lume. Universitățile germane sunt parteneri recunoscuți în domeniul cooperării, în special datorită potențialului lor de inovare, tradiției și concentrării pe internaționalizare.

Sistemul universitar german este extrem de complex. Există trei tipuri de instituții de învățământ superior: universități teoretice, universități de științe aplicate, cu accent pe cercetare aplicată, și colegii de artă și muzică. Majoritatea universităților sunt finanțate din fonduri publice și sunt supuse supravegherii statelor federale. Informații suplimentare pot fi găsite pe portalul Hochschulkompass.de (informații doar în limba engleză).

Etape pentru inițierea unei cooperări cu instituții de învățământ superior germane

Etapa 1: Definirea obiectivelor de cooperare de către universitatea din străinătate

La începutul cooperării ar trebui stabilite obiectivele acesteia:

 • Departamentele participante, ținând seama de ariile de interes comune între instituția germană și cea străină.
 • Nivelul academic (studenți, cercetare și/sau predare).
 • Obiectivele dorite, precum creșterea numărului de studenți/cercetători germani în cadrul universității străine sau invers, extinderea curriculei prin utilizarea platformelor online ale universităților germane, proiecte comune de cercetare etc.
 • Temeiul care se află la baza contactelor cu universitatea, cum ar fi parteneriate deja încheiate, vizite sau stagii ale studenților, cercetătorilor/cadrelor didactice universitare.
 • Perioada pentru care se stabilește cooperarea.

În cele din urmă, este important să definiți obiective cu fiecare universitate de care sunteți interesați de o colaborare, pentru a putea prezenta un proiect atractiv de cooperare.

Etapa a 2-a: Identificarea potențialilor parteneri de cooperare din Germania

Există diferite posibilități de căutare a unor parteneri de cooperare adecvați. De exemplu, puteți căuta în reviste de specialitate publicații ale cercetătorilor germani din domeniul Dvs. de expertiză, aceasta ducând apoi la un prim contact. În plus, puteți contacta foști bursieri DAAD sau absolvenți ai universităților germane care lucrează în cadrul aceleiași instituții ca Dvs., și să recurgeți la contactul direct al acestora cu mediul academic din Germania.

O altă posibilitate este utilizarea mașinilor de căutare cum ar fi:

 • Hochschulkompass (informații doar în limba engleză): Informații și linkuri despre studiu, cercetare și cooperare internațională din cadrul tuturor universităților de stat și a celor recunoscute de stat din Germania
 • German Research Institutions (GERiT), (informații doar în limba engleză): Registru online de cercetare creat de Fundația Germană de Cercetare (DFG) împreună cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) în cooperare cu Conferința Rectorilor din Germania (HRK). Aici sunt cuprinse peste 23.000 de universități și instituții de cercetare non-universitare germane
 • Study in Germany (informații doar în limba engleză): Portal al DAAD și al Ministerului Federal de Educație și Cercetare (BMBF) cu informații despre oportunități de studiu, adresate studenților străini
 • Research in Germany: Informații pentru promovarea inovației și cercetării în Germania. Oferă o perspectivă asupra sistemului german de cercetare și posibilitățile de finanțare în acest domeniu.

Etapa a 3-a: Contactarea universității germane

 1. Identificarea persoanei responsabile din cadrul biroului de Relații Internaționale, a diverșilor cercetători respectiv cadre didactice universitare cu care se dorește cooperarea sau a decanului facultății dorite.
 2. Elaborarea unui E-Mail în limba engleză sau germană, în care este prezentată instituția străină, se explică interesul pentru cooperarea cu partenerul german și se subliniază obiectivul cooperării.
 3. Menținerea contactului pentru a planifica, printre altele, liniile directoare pentru o cooperare ulterioară.

Găsirea unui program de finanțare

DAAD oferă numeroase posibilități de stabilire și finanțare a cooperării dintre universitățile germane și cele străine, atât la nivel individual cât și instituțional.

Informații suplimentare găsiți accesând baza de date daad.de-Projektförderdatenbank (informații doar în limba germană).

Oferte de programe de studiu ale universităților germane

B.Sc. in Computer Science: Start studying in English language, switch ...

You are interested in new technologies, enjoy solving problems and working in interdisciplinary teams? If you also have basic German language skills, our Bachelor in Computer Science is the right choi...

Informații suplimentare

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Our internationally recognized MBA & Master’s programmes will provide you with the knowledge and tools to conduct business in the global market.

Informații suplimentare

Fulda University introduces new English-taught Master´s programme “Dat...

In addition to the already very successful English-taught Master´s programme “Global Software Development” you can soon join “Data Science” and shape the future of the world.

Informații suplimentare

Get future-ready: Master’s in Water Management or Sustainable Textiles

You hold a Bachelor in Engineering? You are looking for an additional qualification with social, environmental and economic relevance? Get future-ready with our hands-on Master’s programs in Sustainab...

Informații suplimentare

Truly international – Study at ESB Business School!

Do you want to study in the heart of Germany, Europe’s strongest and most dynamic economy? Come to ESB Business School at Reutlingen University!

Informații suplimentare

Brighten your future with a Master’s in Optics & Photonics at KSOP in ...

Brighten your future with a Master’s in Optics & Photonics at KSOP in Karlsruhe, Germany. 2-year M.Sc. program taught in English. Graduates excel in Ph.D. studies or industry. Apply by September 30...

Informații suplimentare

International Bachelor´s Programmes at Fulda University of Applied Sci...

Bachelor’s programmes in Engineering and Technology, Business or Health with a focus on practice-oriented learning fully or partially taught in English!

Informații suplimentare

Discover the top-ranked International Graduate Programs at RPTU Univer...

21 International Master & PhD Programs at RPTU University of Kaiserslautern-Landau. Application Deadline: Apr 30 & Oct 31

Informații suplimentare

International programmes at TH Rosenheim - study in English!

Do you want to study in one of Germany’s most attractive regions? Find out more about our English-taught study programmes.

Informații suplimentare
1/9

Contact