Când am sosit în Germania ... bursieri români împărtășesc impresii din cotidianul lor german.

Simina Lungu - Curs de vară - Institut für Internat. Kommunikation e.V Düsseldorf

Despre cum am ajuns să aplic pentru cursurile de vară

Am aflat despre cursurile de germană medicală organizate în Germania întâmplător. Curioasă, am început să caut mai multe informații. Prima opțiune aleasă de mine a fost Düsseldorf, nu mai fusesem niciodată în Germania, însă ceva m-a atras la acest oraș. Aveam să petrec o lună în acest oraș fascinant care palpită de viață și care și-a pus amprenta în formarea mea.

Structura programului

Cursurile au fost organizate foarte bine, s-a pus accentul pe comunicarea medic-pacient în cadrul anamnezei sau a indicațiilor din cadrul consultației, am învățat termeni de specialitate și structurarea unor documente oficiale din domeniul medical, cum ar fi foaia de observație sau scrisorile medicale. De asemenea, am avut și exerciții centrate pe comunicarea între cadrele medicale, fie că era vorba de prezentarea unor cazuri sau întrunirea unui consiliu medical. S-au folosit atât metode clasice de predare, cât și metode moderne, interactive, discuții libere, prezentări video. Am avut de realizat o prezentare liberă de 10 minute în care să vorbim despre o temă medicală, fie că era vorba despre un sistem medical, o afecțiune sau învățământul medical în țara de origine. În urma prezentării, am primit un feedback folositor, care au fost punctele bune ale prezentării, ce am fi putut îmbunătăți sau modifica.

În urma celor 4 săptămâni de curs intensiv, am avut un examen ce consta într-o parte scrisă și una orală. Ambele părți au inclus lucruri ce au fost discutate și predate la curs, denumirile în germană pentru părți anatomice, afecțiuni ale acestora, indicații pentru pacient, evaluarea stării pacientului, scrisoare medicală, iar la partea orală am avut de efectuat o discuție cu un pacient, urmărind pașii anamnezei.

În ultima zi ne-au fost înmânate certificatele de promovare a cursului cu menționarea nivelului de limbă obținut și a competențelor dobândite.

Timpul liber în afara cursurilor

Dar expediția în Germania nu s-a limitat doar la cursuri, am vizitat Spitalul Universitar din Düsseldorf, unde ne-a fost făcută o prezentare cuprinzătoare a acestuia. Timpul liber a putut fi petrecut alături de ceilalți participanți la curs în activități organizate, cum ar fi un picnic, activități sportive, seară de jocuri de societate, seară de karaoke, excursii la alegere în Amsterdam, Aachen, Bonn, Bruxelles, Bruges sau Luxemburg.

Recomand cu căldură participarea la acest curs, a fost o experiență de neuitat care mi-a îmbogățit cunoștințele nu numai de limbă germană, dar și experiența de viață, luând contact cu studenți din alte țări, cu un bagaj cultural diferit de al nostru.